Ik heb het faciliteren van Endo Ceremonies voor 2023 & 2024 opgeschort.  Dit omdat ik al mijn zorg en aandacht nodig heb voor mijzelf en....yes....dit betreft endometriose.  Ik hoop jou/jullie in 2025 graag weer van dienst te kunnen zijn ♥🌹

 

 

Zoals je misschien al hebt gelezen ben ik één van de '1 op de 10 vrouwen die Endometriose heeft. Dit heeft een enorme impact (gehad) op mijn leven en ik ben er sinds mijn definitieve diagnose aan het begin van 2021, met hart en ziel ingedoken.  Door mijn vele toch wel negatieve ervaringen met reguliere zorg (verleners) voelde ik heel sterk de behoefte om op een bewuste, beter gezegd Holistische, manier met mijn endometriose om te gaan. Intuïtief voelde ik aan dat ik mijn dieet rigoureus om had te gooien (you are what you eat) en ben de Oosterse (voeding)leer gaan raadplegen.      dat ik me moest gaan verdiepen in geneeskrachtige kruiden en planten en ook ben ik me gaan focussen op zelf zorg, rust, creativiteit, lichaamswerk en energetisch werk. Ik ben erachter gekomen dat het heel belangrijk is om je in het geval van endometriose, (opnieuw) te verbinden met jezelf, met jouw lichaam, je BAARMOEDER (womb), met andere wombs, met de natuur en met Moeder Aarde. 

 

Ik host "Endo Sharing Cirkels" voor iedereen die valt binnen de  '1 op de 10' groep en die woont in de Bollenstreek (omgeving Lisse). Ik voel echt dat er een behoefte is aan een veilige, oordeelloze plek die op hetzelfde moment verzorgd en empowered. Empowerment is zo belangrijk als je te maken hebt met een aandoening die je leven kan beheersen (in negatieve zin). Graag wil ik een safe space creëeren waarin een ieder met Endometriose, die er behoefte aan heeft, kan samenkomen en zich verbinden met andere 'Endo Bellies' ;)

Weet dat je er nooit alleen voor staat!

Heb je interesse in de Endo Sharing Ceremonie?

Meld je dan bij mij aan via dit formulier en ik hou je op de hoogte van data en locaties:

 

 

Mocht je nog niet weten wat Endometriose is, lees dan het volgende stuk door: 

"Endometriose is een aandoening waarbij er weefsel (wat líj́kt om baarmoederslijmvlies weefsel) in de buikholte zit/groeit, wat daar niet hoort. Het is onderhevig aan/reageert op de 'vrouwelijke' hormonen oestrogeen en progesteron, en kan daardoor veel klachten veroorzaken, die hierom ook cyclisch van aard zijn. Veel klachten doen zich (namelijk) voor rondom de menstruatie en ovulatie. Sommige mensen hebben chronische klachten zoals pijn, darmklachten of pijn bij de seks"

"Endometriose zorgt voor irritatie van omliggend weefsel. Het endometrioseweefsel zelf bloedt niet, maar het omliggende weefsel kan door de irritatie wél bloeden. Dit zorgt voor een 'reparatie-actie' van het lichaam, waarbij het lijf de endometriose plek tracht 'in te pakken' in littekenweefsel."

bron: Endometriose en menstruatieklachten te lijf, door Stephanie van Hulst  

 

*Veel voorkomende klachten bij endometriose zijn:

-pijn, vaak hevig (vooral rond menstruatie en ovulatie)

-Hevig bloedverlies

 

*Andere klachten kunnen zijn:

-Cysten op eierstokken

-PMS klachten (depressie en angstgevoelens)

-Vruchtbaarheidsproblemen (naar schatting 30% van alle endometriosepatiënten)

-Stoelgang en plasklachten

-Verklevingen van organen (door diep invasieve endometriose)

-Adenomyose: als er Endometrioseweefsel ín de spierlaag van de baarmoeder zit

-Neuropatische klachten (gevoelloosheid van de huid of tintelingen van zenuwen) door irritatie van zenuwen door verklevingen/endo haarden

 

*Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen endometriose, maar omdat het ook vaak onopgemerkt gaat zou het zelfs een hoger percentage kunnen zijn (ik heb ergens gelezen 1 op de 5).

 

*Het duurt vaak vele jaren voordat iemand medische hulp vraagt en vervolgens de juiste diagnose krijgt, omdat klachten nog altijd niet snel herkend (erkend) worden. Hierdoor blijven vrouwen en womb owners járenlang met onbegrepen (menstruatie) klachten rondlopen.

 

*De Westerse (reguliere) Geneeskunde kan doorgaans nog geen eenduidige verklaring geven voor het ontstaan van endometriose en heeft daarom maar een paar behandelmethodes om in te zetten. De Oosterse (alternatieve) Geneeskunde kent wel oorzaken voor endometriose en hierdoor zijn er aanmerkelijke verschillen in aanpak en behandeling.

 

*Deze aandoening manifesteert zich in iedereen anders: sommigen hebben minimale endometriose plekken en gigantisch veel pijn en anderen lopen jaren rond met diep invasieve endometriose, cysten, verklevingen etc. en hebben bij wijzen nergens last van. 

 

Laat een ding duidelijk zijn.....zeer pijnlijke en heftige menstruaties zijn NIET normaal en nee, dat hoort er zeker niet 'gewoon bij'. 

 

Vermoed je dat je Endometriose hebt? Zorg dan dat je in ieder geval...

 

De volgende dingen vermijdt:

 

GLUTEN, let hierbij ook op sporen van gluten, het moet echt GLUTENVRIJ zijn!

- Zuivel (met uitzondering van roomboter en ghee), het gaat met name om het a1 proteïne in zuivel en hoewel sommige endo diëten geiten- en schapenzuivel wel tolereren, zou ik deze ook zo veel mogelijk mijden of in ieder geval minimaliseren. Heel af en toe (geiten/schapen) yoghurt of kwark kan wel.

- Toegevoegde (riet) suikers, want deze bevorderen o.a ontstekingen in je lichaam.  Draai iedere verpakking om (zeker als het gaat om glutenvrije producten), want werkelijk bijna overal stoppen ze suiker of dingen eindigend op "-ose" in. gebruik als zoetmiddelen liever: stevia, dadels, zongedroogde abrikozen, honing en heel eventueel palmbloesemsuiker.

- Soja, deze is te moeilijk te verteren, dus een belasting voor het systeem en dan nog niks gezegd over de GMO soya.  Tempé kan als uitzondering wel, want deze is al gefermenteerd, maar limiteer inname.

- (Over)bewerkte, kunstmatige "voorverpakte" voedingsmiddelen.....zeg maar 90% van alles wat er in de supermarkt te krijgen valt.  Hoe minder ingrediënten hoe beter en hoe natuurlijker hoe beter!  

- Zetmeel in aardappelen en peulvruchten zijn voor mij ook boosdoeners gebleken, dus let hierop 

 

Het volgende in je oren knoopt:

 

- Endometriose is in feite een chronische ontstekingsreactie in je lichaam, dus benader het ook zo.  Bedenk je met alles wat je in je lichaam stopt of erop smeert: helpt dit mijn lichaam de ontsteking te remmen? Oftewel focus je op ontstekingsremmende middelen. Bepaalde planten en kruiden kunnen je hier ook enorm mee helpen!

 

- Zorg dat (voedings)middelen die je gebruikt zoveel mogelijk BIOLOGISCH zijn.  Zoek vooral producten met deze zegels/stickers:  

 

-Je zult heel veel vers moeten gaan maken en dus veel tijd in de keuken spenderen. Zorg dat je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf maakt.  

 

- Zorg dat je een juiste diagnose krijgt, als je duidelijk weet/ziet wat er aan de hand is, dan kun je gericht actie ondernemen. .

 

- Ga nooit alleen naar een (eerste) afspraak, een diagnose als endometriose krijgen kan heftig zijn, zorg dat je iemand bij je hebt die jou kan steunen.

 

- Ben je niet tevreden over de geleverde zorg, of heb je onbeantwoorde vragen of twijfels....neem een second opinion! 

 

- Weet dat, JIJ TEN ALLE TIJDEN BESLIST OVER WAT ER MET JOUW LICHAAM GEBEURT. Je hoeft niet ieder behandelplan wat jou wordt aangereikt aan te nemen. Als het niet passend is, of je hebt twijfels, ga dan op onderzoek uit naar een plek, specialist of methode die wel bij jou past.

 

Ik heb het faciliteren van Endo Ceremonies voor 2023 & 2024 opgeschort.  Dit omdat ik al mijn zorg en aandacht nodig heb voor mijzelf en....yes....dit betreft endometriose.  Ik hoop jou/jullie in 2025 graag weer van dienst te kunnen zijn

Liefs Janneke